alergie

6.4.2023 19:01:04 | Správné zacházení s okny 5 tipů pro správné větrání v alergické sezóně

Zlepšete kvalitu ovzduší a snižte energetické náklady svého domova správným větráním. Jaké jsou výhody správného větrání pro alergiky, ale i pro ostatní.

Čtení: 3min.

Správné větrání je klíčové pro udržení zdravého vnitřního prostředí vašeho domova a může mít vliv na snížení vašich energických nákladů. Zvláště na jaře je důležité větrat správně pro alergiky, kteří se potýkají s výskytem pylů.

Blog content image 6

Když začíná jaro, může být snadné zapomenout na větrání, protože teploty začínají stoupat a nechceme nechat chladné vzduch proudit dovnitř. Avšak právě na jaře mohou být okna, která byla uzavřená celou zimu, plná prachu a alergenů, což může být pro alergiky problém.

Pojďme se podívat na 5 důležitých tipů, jak správně větrat:

  1. Větrejte pravidelně: Je důležité větrat pravidelně, nejen když si uvědomíte, že je v místnosti dusno. Doporučuje se větrat alespoň dvakrát denně, ideálně ráno a večer.

  2. Větrejte důkladně: Při větrání otevřete okno úplně, aby mohl proud vzduchu volně proudit. Dbejte na to, aby větrání trvalo minimálně 5 minut, aby se vzduch vyměnil v celém bytě.

  3. Větrejte v době, kdy je venku nejchladněji: Pokud je venku horko, větrání přinese spíše horký vzduch dovnitř.

    Blog content image 7

  4. Větrejte opatrně v období s vysokým obsahem pylů: V období jarního a letního pylového alergického období by měli alergici větrat opatrně a v určitou dobu. Obecně platí, že ráno a pozdě večer jsou obvykle nejlepší časy pro větrání, protože je to období s nižšími koncentracemi pylů a alergenů v ovzduší. Pokud alergik ví, na jaké alergeny je citlivý, může sledovat místní informace o koncentracích těchto alergenů v ovzduší a větrat v době, kdy jsou nejnižší.

  5. Věnujte pozornost těsnění okenních a dveřních rámových profilů: Špatně fungující těsnění okenních a dveřních rámových profilů může být příčinou tepelných mostů a nežádoucího vnikání chladného vzduchu do bytu. Pokud máte pocit, že se teplo z bytu uniká, je možné, že jsou těsnění poškozena a je třeba je vyměnit.

    Blog content image 3

Správné větrání je důležité pro zajištění zdravého a příjemného bydlení. Pokud se budete držet těchto pěti bodů, můžete si být jisti, že máte optimální výměnu vzduchu v bytě. Pokud máte pochybnosti o těsnění vašich oken a dveří, neváhejte nás kontaktovat a domluvíme se na prohlídce Vašich oken, kterou nyní děláme kompletně zdarma!

Michael Šedý

Napsal: Michael Šedý

Spoluzakladatel a Marketing Manager ve společnosti Okna v Cajku s.r.o.