Snížení teplených ztrát o 10%

17.11.2022 16:06:32 | Výměna těsnění Snížení teplených ztrát o 10%

Vysoké účty v zimě? Vaše okna jsou podstatný prvek zateplení domácnosti. Ať už je máte 2 roky nebo 10 let, díky pár opetřením ušetříte tisíce na topení.

Čtení: 5min.

Váš dům nebo byt je taková termo schránka. Jediné co odděluje Vaši komfortní teplotu uvnitř od chladné zimy venku jsou stěny, dveře a okna. Dnes se podíváme jak zamezit tepelným ztrátám až o 10%, a to jen díky základnímu servisu oken.

Možná si říkáte, že 10% procent není moc. Ale ono to ve finále udělá až tisíce korun ročně. A to už je částka, která si zaslouží pozornost.

10 procent - grafika 1

“Na našem domě máme nové Euro-okna, tohle nebude náš případ”. A víte co? .. dost možná bude. Nové okna jsou prioritou, když přijde na otázku zateplení domácnosti. Je to velká investice, která vám slibuje úspory za vytápění. Co už bohužel málokdo zmíní, je údržba těchto oken. Stejně tak jako auto, co potřebuje na servis, i okna mají části, které je třeba ošetřit, případně seřídit. Pokud se servisní intervaly nedodrží, okna ztratí svoji těsnící funkčnost a začnou Vám profukovat. 

Okenní těsnění, to je oč tu běží.

Pojďme si tedy vysvětlit, jak to celé funguje. Okna se skládají z několika částí - rám, panty, kování, samotné sklo atd. To jsou všechno pevné části, které jsou samy o sobě za dokonalých podmínek bezproblémové. Dále tam je velice podstatná část a to je gumové těsnění, jehož funkce spočívá v tepelné izolaci interiéru. Tohle těsnění je velice náchylné na vnější vlivy a jeho životnost je tedy závislá na spoustě faktorů - pravidelné ošetření silikonovým olejem, správné seřízení oken, teplota, vlhkost a kvalita samotného materiálu. 

Většina výrobců uvádí interval seřízení oken každé 2 roky. Je to právě z důvodu deformace těsnění, které okolními vlivy mění svůj tvar a je tedy třeba nastavit okna na správný přítlak a případně seřídit panty pro zamezení profuků a ochranu těsnění. Je to minimum práce, která v případě najaté firmy ani není nijak nákladná, za to velice důležitá. Pokud jsou doma přítomny zlaté české ručičky, dá se to udělat i svépomoci.

10 procent -grafika 2

Jaká je životnost těsnění pro PVC, ALU a veškerá Euro-okna?

Někteří výrobci uvádí 10 let, jiní dokonce nabízí až 7-letou záruku. To je pouze marketing! Jakožto specializovaná firma Vám můžem s klidem říct, že životnost nelze obecně určit. Můžete mít sebekvalitnější těsnění a dokonce i s maximální péči Vám na 2 různých lokalitách jedno vydrží 8 let a druhé pouze 4. Jednoduše kvůli okolním vlivům, které nelze ovlivnit. Vlhkost a nebo rozdíl mezi okny na Západ či Jih Vám udělá rozdíl životnosti v řádech let.

Jak poznat nefunkční těsnění oken?

Nefunkční těsnění může vypadat různě. Nejideálnější je udělat vizuální kontrolu. Otevřete okno a zkontrolujte těsnění po celém obvodu křídla i rámu. Nefunkční těsnění je steřelé,  zatvrdlé, nesedí v drážce, popraskané nebo roztrhané. Vizuální kontrolu udělejte důkladně - zejména v horní části křídla, kam běžně ze země neuvidíte. Tam těsnění často nejvíce trpí.

Nevíte si rady? Objednejte si revizi oken zcela zdarma. Naši specializovaní technici z Okna v Cajku za Vámi přijedou, Vaše okna zkontrolují a vyhodnotí, zda okna plní svoji těsnící funkci a vy tak nepřicházíte o peníze na víc za vytápění.

Chci revizi oken ZDARMA.

Co zapříčiní špatné těsnění oken?

Mimo zvýšení tepelných ztrát, které se odrazí na účtech, špatné těsnění vede k netěsnostem, které propustí vlhkost a vodu na kovové části okenního rámu a křídla. To výrazně snižuje životnost zejména kování a pantů. Ostatně tak jako jinde voda způsobuje korozi kovů, i zde platí fyzikální a chemické zákony. Pokud se Vám pokazí kování, je to otázka vyšších tisíců korun. Jednoduše řečeno, nefunkční těsnění oken spouští řetězovou reakci nežádoucích událostí.

10 procent -grafika 3

Jak provést servis oken?

Pokud jste zkontrolovali těsnění a potřebujete pouze seřídit přítlak u novějších oken, Vy šikovnější to zvládnete sami. Doporučujeme si najít návod dle výrobce oken. Pokud tápete, neváhejte nám zavolat a zeptat se. Kontakt najdete ZDE.

Naznáte-li, že těsnění je třeba vyměnit, doporučujeme zavolat odbornou pomoc. Je to rychlé, bezproblémové a hlavně s garancí kvality. A pokud si vyberete nás, dokonce zamezíte i průvanu v peněžence. U nás v Okna v Cajku používáme kvalitní materiály a máme dlouholetou praxi. Díky nasmlouvaným dodavatelům máme výhodné ceny těsnění a to se odráží na celkovém nacenění služeb. Neváhejte a navštivte naše služby, případně si poptejte nezávaznou objednávku telefonicky a nebo přes náš formulář.

Jaká je návratnost výměny těsnění oken?

To závisí na Vašich cenách energií. V průměru v roce 2022 můžete počítat s návratností 2 až 3 roky, pokud si službu vyberete u nás v Okna v Cajku. Krom investice, která má krátkou návratnost můžete mít také dobrý pocit, že v tomhle těžkém období zamezíte plýtváním energií. :-)

10 procent -grafika 4

Důležité poznatky článku v 8 bodech:

  • Tepelné ztráty vznikají špatným přítlakem a nefunkčním těsněním oken.
  • Servisní interval seřízení oken jsou 2 roky.
  • Těsnění oken v praxi nemá stanovenou životnost - ta je individuální.
  • Špatné těsnění zkracuje životnost okenního kování a pantů.
  • Nefunkční těsnění je steřelé, zatvrdlé, nesedí v drážce, popraskané nebo roztrhané.
  • Návratnost výměny těsnění oken je 2 až 3 roky.
  • Základní údržbu oken zvládnou šikovnější sami.
  • Na výměnu těsnění doporučujeme zavolat odborníka.

 

Michael Šedý

Napsal: Michael Šedý

Spoluzakladatel a Marketing Manager ve společnosti Okna v Cajku s.r.o.