Jak snížit Vaše účty za vytápění: 5 praktických rad

23.1.2023 15:25:35 | úspory na energiích Jak snížit Vaše účty za vytápění: 5 praktických rad

5 triků pro snížení účtů za vytápění: Nastavení teploty, kdy topit a větrat a další. Zlepšete svou energetickou efektivitu a ušetřete tisíce korun ročně.

Blog content image 1

Nastavení teploty

Prvně byste měli vzít teploměr a zjistit, na kolik stupňů doma vytápíte. Je důležité si uvědomit, že před zvýšením cen energií jsme tohle vůbec neřešili. Zatímco jinde v Evropě jsou domácnosti zvyklí vytápět na 20°C, my v Česku se to nebojíme vytopit na 24°C. Každý stupeň nad 20°C představuje 6% nárůst nákladů za vytápění. Rozdíl pak může dělat až celou čtvrtinu.

Navíc tato teplota by měla být pouze v obývací místnosti. Ideální teplota místností by měla vypadat takto:

      Obývací a dětský pokoj - 20 - 22°C,
      Kuchyň a ložnice - 18°C,
      Chodba - 15°C
      Koupelna - 22 - 24°C.

Zbytečným vytápěním zřídka používaných prostor Vám může udělat průvan v peněžence. Je třeba tedy topit efektivně, což nás vede k dalšímu tipu.

Topte jen když je to třeba

Pokud odcházíte z domu nebo jdete spát, snižte teplotu v neobývaných místnostech. Zatímco starší topení musíte hlídat a ovládat Vy, modernější vytápěcí systémy to už zvládnou samy. Stačí pouze předvolit časové okna a teplotu. Pokud momentálně nevyužívané prostory budete vytápět o 4-5°C méně, výsledná úspora může činit až 30%.

Blog content image 2

Radiátory a větrání

Radiátory jsou přímým zdrojem vytápění a tudíž chceme, aby fungovaly správně. Je třeba tedy je ničím nezakrývat a umožnit jim dostatečný prostor nad sebou i před sebou. Jejich zakrývání nábytkem či záclonou zhoršuje hospodárnost provozu.

Extra tip:

Topení je také třeba pravidelně odvzdušňovat. Ideálně před začátkem topné sezóny a pak v intervalu 3 měsíců. Pokud se topení zavzdušňuje během krátkých intervalů, odvzdušnění provádějte častěji a doporučujeme si přizvat i odborníka.

Spoustu energie můžete také ušetřit na větrání. Větrat by se mělo krátce a intenzivně tak, aby se obměnil a okysličil vzduch, vrátila se ideální míra vlhkosti a přitom se nestačili ochladit stěny. Tím docílíte udržení ideální teploty uvnitř. Toto byste měli provádět několikrát denně, ideálně každé 2 hodiny. Krom úspoře na vytápění tím dosáhnete i určitých zdravotních benefitů.

Menší investice

Menší nebo větší investice Vám jsou schopny do budoucna ušetřit i tisíce ročně a zároveň i zvednout cenu nemovitosti.. V závislosti na Vašich možnostech zvažte, či se nějaká ta investice nevyplatí.

Máte už nějaký ten rok novější okna? Co takhle si je nechat seřídit. Většina výrobců uvádí servisní interval 2 roky. Seřízení oken není tak náročné a šikovní jedinci to dokáží dokonce sami. Bohužel, moc lidí nejen že to neřeší, ale vůbec o tom neví. 

Blog content image 3

 

Jedna z opravdu podstatných a zároveň levnějších investic do zateplení nemovitosti je výměna těsnění okenních křídel a rámů, případně i dveří. To časem mění svou velikost i tvar a stárne. Tím se stává neefektivním až nefunkčním.

Zlepšete svou energetickou efektivitu a ušetřete tisíce korun ročně jednoduchou výměnou nefunkčního těsnění oken. Návratnost investice je do 2-3 roky, tak neváhejte!

Zkuste se poradit třeba s Okna v Cajku a zjistíte, jaké máte možnosti.

Větší investice

Mezi větší investice rozhodně patří zateplení celé nemovitosti včetně výměny nových oken. To Vám ve finále bude šetřit až 60% nákladů za vytápění. A to se zárukou, pokud je Vaše stavba starší 30ti let.

Je třeba si nemovitost představit jako takovou tepelnou schránku. Vše co se setkává s okolními vlivy, má vliv na teplo uvnitř. Řeč je o termoizolaci obvodových stěn, podlahy a střechy. Kromě toho jsou to také všechna okna a vchodové dveře. Dnes jsou k dispozici dokonce už i okna s trojsklem.

Každý krok naporti vysokým cenám energiím Vám může ušetřit spoustu peněz a tím i zkvalitnit život. Udělejte pro to maximum. 🙂

Blog content image 4

 

Michael Šedý

Napsal: Michael Šedý

Spoluzakladatel a Marketing Manager ve společnosti Okna v Cajku s.r.o.